OBLIGACIÓ DE RELACIONAR-SE ELECTRÒNICAMENT
L'obligació de relacionar-se electrònicament està prevista a la normativa següent:
Amb caràcter general:
- Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Vid. art. 14.2.
- Ordenança reguladora de l'administració electrònica de l'Ajuntament de Sabadell. Vid. art. 7.
En relació amb les activitats econòmiques:
- Llei 18/2020, del 28 de desembre de facilitació de l'activitat econòmica. Vid. art. 7.
- Decret 131/2022, de 5 de juliol, del Reglament de la Llei de facilitació de l'activitat econòmica. Vid. art. 5.
QUI SÓN LES PERSONES OBLIGADES?
Conforme a la normativa esmentada a l'apartat anterior estan obligats a relacionar-se electrònicament amb l'Ajuntament de Sabadell i el seu sector públic:
- Les persones jurídiques (p.e. empreses, associacions, fundacions), les organitzacions sindicals de l'Ajuntament de Sabadell i les societats municipals.
- Les entitats sense personalitat jurídica: (p.e. comunitats de béns o comunitats de propietaris).
- Els professionals que, per exercir la seva activitat, estiguin subjectes a col·legiació obligatòria.
- Els col·lectius de professionals i persones treballadores en règim d'autònom no subjectes a col·legiació obligatòria.
- Les persones emprenedores, és a dir, aquelles que pretenen ser titulars d'una activitat econòmica.
- Les Notaries.
- Els Registres de la Propietat i Registres Mercantils.
- El personal de l'Ajuntament de Sabadell i de les entitats municipals amb motiu de la seva relació laboral i professional.
- Els representants de les persones que estiguin obligades a relacionar-se electrònicament.
Les Oficines d'Assistència en matèria de Registre son les encarregades de:
- Gestionar el Registre general electrònic, d'acord amb les directrius establertes per la Secretaria General.
- Donar suport i assistència en l'ús dels mitjans electrònics a les persones interessades que no tinguin l'obligació d'utilitzar els mitjans electrònics.
- Realitzar la identificació i signatura electrònica de les persones interessades per personal funcionari públic mitjançant el sistema de signatura electrònica que se li hagi facilitat.
- Emetre les còpies autèntiques dels documents públics administratius de l'Ajuntament de Sabadell i del seu sector públic.
- Digitalitzar com a còpia electrònica dels documents que es presentin de manera presencial per una persona que no tingui l'obligació d'utilitzar els mitjans electrònics.
- Facilitar l'accés al portal d'internet, a la seu electrònica i al tauler d'edictes electrònic.
COM S'ESMENA UNA SOL·LICITUD QUE S?HAVIA DE PRESENTAR ELECTRÒNICAMENT?
Si una persona que està obligada a la relació electrònica presenta una sol·licitud presencialment, en aplicació de l'article 68.4. de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 14 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s?aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, se li requerirà perquè, en un termini de deu dies hàbils a comptar de l'endemà de la recepció de la notificació, presenti novament la sol·licitud electrònicament amb advertiment que, de no presentar-la, se la tindrà per desistida de la sol·licitud, prèvia resolució que es dictarà a l'efecte per disposició de l'article 21 de la Llei esmentada.
En el supòsit que es tracti d?una sol·licitud d'inici, la data d'esmena es considerarà a aquests efectes com la data de presentació de la sol·licitud.
CERTIFICATS I SIGNATURA ELECTRÒNICA
Per identificar-se i signar formularis en la seu electrònica es necessari disposar d'un certificat digital o un sistema d'identificació. Podeu consultar la informació dels que accepta l'Ajuntament de Sabadell, en el següent enllaç: Accés a la informació, identitats, certificats i sistemes de signatura electrònica.
Les persones que actuen en representació d'altres persones físiques o jurídiques han de fer-ho amb un certificat de representació o bé acreditar documentalment aquesta representació.